Terje har nå installert sensor- og varslingssystem i båten

Terje har nå installert sensor- og varslingssystem i båten

 

Tilfeldigheter gjorde at Terje Handal Larsen ikke mistet båten. Nå har han tatt et enkelt og billig grep for sikre både båt og nattesøvn.

– Jeg elsker å være på sjøen. Båten er blitt mitt andre hjem, sier Terje Handal Larsen (66) fra Øygarden utenfor Bergen.

Den aktive pensjonisten har hatt båt siden han var guttunge.

– Jeg bor bare to minutter unna båtplassen, og kommer meg vest i havet på et blunk med venner og fiskestenger om bord.

Rett på land

Men båtlivet byr også på en del bekymringer. Det har Larsen fått erfare. Fritidsbåten hans ligger fortøyd til en blåse 20 meter fra land.

– Båten ligger uten tilsyn store deler døgnet, og det er ingen garanti for at jeg finner den i samme tilstand som da jeg forlot den den dagen før, sier Larsen og forteller om høsten det holdt på å gå helt galt.

 

 

– Det er ganske værhardt i Toftevågen. Fortøyningen røk om kvelden, og båten gikk på land. Der lå den og dunket mot fjæresteinene helt til en nabo varslet meg dagen etter.

Båten til Larsen gikk ikke ned, men den måtte på land og repareres.

– Det var skader i baugen og i bunnen som ble taksert til 52.000 kroner. Heldigvis var forsikringen i orden, forteller han.

Fant løsningen

I framtiden vil det neppe gå mange minutter før Larsen blir varslet hvis båten er på tur mot et nytt havari. Han har installert systemet SmartBoat One.

Sensorene om bord gir status på temperatur, batteristrøm, posisjon og hvor ofte lensepumpen går. Alt vises på appen han har lastet ned på telefonen.

– Nå kan jeg sjekke båten fra sofaen. Hadde jeg hatt dette systemet høstkvelden i fjor, ville jeg fått et varsel når båten begynte å flytte på seg. Da hadde jeg vært på pletten etter få minutter, og forsikringsselskapet hadde trolig spart 52.000 kroner, slår Larsen fast.

Han legger til:

– I tillegg hadde jeg sluppet å punge ut med egenandelen og alt styret det er rundt skademeldingen.

Satser globalt

Det er bergensselskapet Sensar Marine som har utviklet systemet SmartBoat One som Larsen bruker.

– Jeg jobbet i USA med teknologiske løsninger for finansbransjen. Etter hvert fant jeg ut at jeg ville bruke kunnskapen min på andre områder enn finans, forteller Paal Kaperdal, gründer og daglig leder i Sensar Marine. Han dro hjem til Norge og gründet selskapet i 2014.

– Du gikk fra finans til båtbransjen?

– Egentlig ikke, sier han og forklarer:

– Alt jeg har drevet med handler om innsamling og behandling av data som skal forenkle hverdagen til sluttbrukeren. Dette systemet registrerer data fra båten som blir overført til appen via nettskyen.

 

FOTO: Fremtind

 

Ideen kom etter at hans egen båt ble skadet da den lå på land.

– Dessverre løsnet presenningen på båten da den lå utendørs i vinteropplag. Den nyoverhalte motoren ble vannskadet og båtsesongen spolert.

– Jeg kom til å tenke på at biler, hus og hytter har en egen app, men ikke båter. Dermed var ideen født, sier han.

Sensar Marine tenker globalt. Markedet er enormt for denne type løsninger.

– Systemet vårt er lett å tilpasse og oppskalere. Planen er å satse globalt innen kort tid. Denne teknologien vet vi det er et skrikende behov for både hjemme og ute, slår Kaperdal fast.

Ekstra trygghet

Så god er ideen til gründeren, at både Redningsselskapet og forsikringsselskapet Fremtind har inngått en avtale om partnerskap med Sensar Marine.

– Systemet til Sensar Marine er helt i tråd med hvordan vi ønsker å bruke teknologi for å forebygge skader. Vi tester dette nå blant et knippe forsikringskunder, og håper kundene våre ser de samme fordelene med sensorene som vi gjør, sier Simen Berntsen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind.

 

FOTO: Fremtind

 Han slår fast:

– Våre kunder slipper å bekymre seg over båten, og med systemet avverger vi lett situasjoner som kan gi kostbare skader. Vi må ikke glemme at 60 prosent av alle tyverier og uhell inntreffer når fritidsbåten ligger fortøyd uten tilsyn.

God service

Tilbake til Øygarden utenfor Bergen tar Larsen en tur om bord i båten. Skjærgårdsparadiset på Vestlandet er en viktig del av hverdagen for familien.

– For 14 dager siden hadde jeg min kone, datter, svigersønn og tre barnebarn med ut på en øde øy. Vi lå i telt og opplevde vill og vakker natur på nært hold, sier han og smiler:

– Og jeg trengte ikke å bekymre meg for båten da jeg gikk til ro for natten. Appen hadde varslet meg hvis noe hadde vært på gang.

 

 

– Er det komplisert å montere SmartBoat One?

– Nei. Jeg fikk en liten pakke og en informativ brosjyre om montering. Deretter var det bare å laste ned appen og slå på boksen om bord, sier Larsen.

Han trekker også frem den gode servicen fra Sensar Marine:

– De ringte og spurte om monteringen hadde gått greit. Til og med da jeg oppdaget en liten datafeil var de raskt på dekk. Det kom kjapt en melding tilbake om at feilen lå hos dem, og at den var rettet.