Båtlivet «Før & Etter» SmartBoat One

Båtlivet «Før & Etter» SmartBoat One

For ett år siden ble Asmund Aasheim introdusert av en kollega for SmartBoat One. 


Han viste meg appen, og SmartBoat One som han hadde installert i båten sin. Jeg ble umiddelbart interessert og visste at dette måtte jeg også ha i min båt.


Jeg har en stor senterkonsoll båt, på 20 fot, som jeg bruker til havfiske, familietur og ellers fritid på sjøen. Selv om jeg bor så nært sjøen, at jeg kan se båten fra kjøkkenvinduet, opplevde jeg alle båteiers mareritt for nesten 12 år siden. Jeg ante fred og ingen fare, da jeg plutselig ble oppringt av min far, da jeg var på jobb. Han fortalte at båten min hadde sunket, med motor og alt.. 


Jeg nektet nesten å tro det, og gikk ut fra at han tullet med meg, men nei. Båt og motor var gått ned, helt uten forvarsel. Siden da har jeg alltid levd med den skrekken om at dette kan skje igjen.


Det som skjedde med båten til Asmund var flere uheldige omstendigheter. Det hadde vært mye stormvær og blåst ganske mye. Dette var på høsten, så det samlet seg litt løv, som hadde lagt seg på lensehullet, ifølge takstmann. Det medførte at det ble vann i båten, og vannet lekket inn i skroget via en inspeksjonsluke. Pumpen som skulle pumpe vannet ut av båten fungerte plutselig som inntapping og hele skroget ble fylt av vann og båten sank rett ned. Dette er en solid båt, så jeg hadde aldri sett for meg at dette kunne skje.


Selv om vi fikk båten raskt opp og inn på verksted mistet jeg to sesonger med båten på grunn av forsikring og verkstedet. Jeg unner ikke min verste fiende å oppleve noe lignende, forteller Asmund. Jeg fikk alt dekket, men tiden det tok på verkstedet, medførte at jeg var uten båt i 2 år.


Asmund har hjemmehavn ved Eldøy på Stord og han er en ivrig sportsfisker. Vi er flere kamerater som har fisket etter makrellstørje, og vi går ut så ofte vi kan for å fiske etter sei, lange og brosme. Når vi bestemmer oss for å gå ut på havfiske, er det gjerne når værmelding er god, og da tar vi fri fra jobben. Da er det viktig at alt fungerer, og at man ikke får en ubehagelig overraskelse. 


2 ganger har SmartBoat One, reddet han fra å komme ned til båten og oppleve flatt batteri. Ping Ping.. sier det på appen min, du har glemt å slå av hovedstrømmen. Obs, dette kunne fort blitt veldig dyrt, med ødelagt batteri, to mann som har tatt fri fra jobben. Ingenting er verre enn å få spolert en båttur, på grunn av en forglemmelse. 


I båten er det montert slik at når jeg slår på hovedbatteriet går VHF’en på, og jeg har som vane å slå av hovedstrømmen når jeg forlater båten. Sist jeg glemte meg, var da alt var slått av, men så jeg at motoren var nede, og jeg måtte ta på igjen strømmen for å tilte motoren opp. På med strømmen, tiltet opp motoren, og i det øyeblikket fikk jeg et spørsmål fra en på bryggen som distraherte meg litt. og dermed gikk jeg ut av båten uten å tenke at jeg ikke hadde slått av igjen hovedstrømmen. 


"Nå forteller appen om hvordan båten har det, om jeg har glemt noe, spenning på batteriet, hvilke G- krefter båten har vært utsatt for, og om det er vann i båten. Når det er fint vær, er jeg inne på appen noen ganger i uken. Men er det dårlig vær kan jeg være inne flere ganger om dagen, forteller han."


Enkel installasjon

Jeg monterte alt selv og det var veldig lett, det er helt umulig å gjøre feil, mener Asmund. Selv om jeg er elektriker ser jeg at det er godt merket også for en vanlig forbruker. Jeg er imponert over den høye kvaliteten på komponenter, ledninger og kabelsko. Hele produktet oser av kvalitet, og tåler godt de elementene det skal fungere i. 


I fjor kjøpte jeg ny motor, en flott firetakter, og jeg orker ikke tanken på at noe skulle skje noe med den. SmartBoat One varsler meg nå på sms om det er noe, så jeg slipper å miste flere båtsesonger på grunn av uheldig omstendigheter. 


En ting som også er et stort pluss for meg, er at jeg også har overvåking av den andre batteripakken ombord, på 24V som forsyner iPilot på baugen (det er en nedvippbar elektrisk motor, denne har innebygget GPS , og holder båten i ankrings posisjon ved fiske på dypt vann, med en nøyaktighet på ca 1 meter) forteller Asmund.


Jeg har anbefalt det til flere kamerater, og fått to stykker til å kjøpe det. De er kjempe fornøyd, forteller Asmund, som mener selv at med Smart Boat One er det båtlivet – Før og Etter…